Jaguár – Ten, kto zabíja jediným skokom


–          Jaguár je najväčšia mačkovitá šelma v severnej aj južnej Amerike. Jeho kožušina mu poskytuje dokonalú kamufláž, ale bohužiaľ je kvôli nej často lovený, a teraz je veľmi vzácny.
–          O jeho rodinnom živote v divočine sa vie málo, biológovia sa snažia študovať jeho prirodzený habitat, ale keďže je jaguár veľmi vzácny, je to náročné.
–          Jaguára si často pletú s leopardom (a naopak). Jaguár je však väčší a má silnejšie čeľuste ako leopard.

jaguar

–          Jaguáre žijú v rôznych prírodných podmienkach, od hustých džunglí a krovín až po trávnaté háje a pobrežné lesy. Obýva aj otvorenú planinu, ale potrebuje spoľahlivý zdroj vody, ale aj dostatočné krytie vo forme vysokej trávy alebo skál, aby mohol úspešne loviť.
–          Jaguár a leopard sú jediné veľké mačky, ktoré nerevú.
–          Sú excelentní plavci, voda je akoby ich druhým domovom. Úspešne lovia v riekach, chytajú žaby, korytnačky a malé aligátory v plytčinách, alebo chytajú ryby z prevísajúcej vetvy.

–          Samce sú samotárske zvieratá až do obdobia párenia. Samica vychováva mláďatá sama. Mladé ostávajú s matkou približne do dvoch rokov, a o rok neskôr sú sami pohlavne dospelé.
–          Všetky čierne jaguáre nie sú nezvyčajné vo vrhu. Zmiešané vrhy sa často rodia zmiešaným rodičom.
–          Amazonskí indiáni rozprávajú príbehy o tom, ako sa jaguáre vynorili z lesa a hrali sa s ich malými deťmi.
–          Strata ich prirodzeného životného prostredia a zvýšený lov sú pre nich najväčšou hrozbou.

šelma

–          Názov jaguára pochádza z indiánskeho slova yaguar, čo znamená „ten, kto zabije jedným skokom“.
–          Ich kožušina je zvyčajne hnedá alebo oranžová s čiernymi škvrnami, nazývanými „rozety“, pretože sú tvarované ako ruže.
–          V divočine prežívajú 12 až 15 rokov. Od špičky nosa po špičku svojho chvosta môže byť jaguár dlhý 240 cm.
–          Prvá rezervácia pre jaguárov – Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary v Belize – vznikla v roku 1986. Rezervácia teraz chráni 240 km² tropického lesa. Hoci sa jaguárom na tomto mieste darí, šance ho uvidieť sú stále minimálne – zrejme 17 000: 1.

Jaguár – Ten, kto zabíja jediným skokom
Ohodnoťte příspěvek